Dan Europe, 9. svibnja


Od 1985. godine Dan Europe obilježava se 9. svibnja diljem Europe.


Dana 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, objavio je u Parizu ideju o novom obliku političke suradnje u Europi s pomoću kojeg bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Kao ministar vanjskih poslova preuzeo je time političku odgovornost za inicijativu Jeana Monneta, povjerenika francuske Vlade za gospodarski razvoj, koji je osmislio projekt objedinjavanja francuske i njemačke proizvodnje ugljena i čelika te stavljanja ove strateške industrije pod nadležnost supranacionalne institucije.

Povijesna deklaracija predstavljena je francuskim i međunarodnim predstavnicima tiska dana 9. svibnja 1950. u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova:“Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti solidarnost de facto. Ujedinjavanje nacija Europe zahtijeva uklanjanje prastarog neprijateljstva između Francuske i Njemačke… Imajući u vidu taj cilj, francuska vlada… predlaže da francusko-njemačka proizvodnja ugljena i čelika, kao jedna cjelina, bude stavljena pod zajedničku nadležnost Visokog povjerenstva, u sklopu jedne organizacije koja je otvorena za sudjelovanje i drugih zemalja Europe. Objedinjavanje proizvodnje ugljena i čelika odmah bi trebalo osigurati uspostavu zajedničkih temelja gospodarskog razvitka, kao prvog koraka k federaciji Europe… Tako uspostavljena solidarnost u proizvodnji dovest će do toga da svaki rat između Francuske i Njemačke postane ne samo nezamisliv, nego i materijalno nemoguć... Na taj će se način, jednostavno i brzo, ostvariti ona fuzija interesa koja je nužna za uspostavu jedinstvenog gospodarskog sustava; to može biti poticaj iz kojeg će izrasti šire i dublje zajedništvo među zemljama koje su dugo bile međusobno suprotstavljene kroz krvave podjele.”

Europski dom Dubrovnik Dan Europe obilježava od svoga osnutka 1995. godine. Ovogodišnji program udruge pogledajte ovdje, a što se dešava diljem Hrvatske možete saznati ovdje.
 
Više o Schumanovoj deklaraciji i Danu Europe: twitter i youtube.

Foto: contemporaryhistoryusj.wordpress.com