Važnost Europskog parlamenta u predstojećim pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom

Predsjednik Europske komisije istakao je važnost Europskog parlamenta u predstojećim pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom.
 

Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker istaknuo je važnost Parlamenta u predstojećim pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom te naglasio da će Parlament morati pomno preispitati konačni sporazum na kraju dvogodišnjeg pregovaračkog procesa. „Tijekom samih pregovora vi ćete služiti kao sustav provjere i uravnoteživanja“, rekao je predsjednik EK zastupnicima u EP. 
Što se tiče budućnosti Europske unije s 27 država članica, Juncker smatra da je povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz EU tužan trenutak, no da je ono Uniji ujedno dalo i novi poticaj, što je već potvrđeno potpisivanjem Deklaracije i Plana iz Bratislave, sastankom na vrhu na Malti u veljači ove godine te potpisivanjem Rimske deklaracije 25. ožujka. „Danas moramo donijeti odluke o tome kako želimo zajedno raditi, djelovati i napredovati“, izjavio je predsjednik Juncker te podsjetio da se rasprava o budućnosti Europe „mora odvijati diljem Europe s nacionalnim parlamentima, regijama, civilnim društvom, umjetnicima i stvarateljima, bez čijeg doprinosa ne bismo postali to što jesmo.
Glavni pregovarač Michel Barnier zahvalio je Parlamentu na radu na pripremama za pregovore s Ujedinjenom Kraljevinom te istaknuo potrebu za postizanjem dogovora u predstojećim pregovorima. Naglasio je važnost jedinstva među državama članicama Europske unije te nužnost što skorije eliminacije nesigurnosti, naročito za europske građane. Pritom je izjavio: „Što se prije usuglasimo o načelima uređenog povlačenja, to prije možemo odrediti oblik svojih budućih odnosa.
Govor predsjednika Europske komisije Junckera dostupan je ovdje, a govor pregovarača Barniera ovdje.

Foto: euobserver.com