WTO potvrdio: ruska zabrana uvoza svinjetine je nezakonita

  Žalbeno tijelo WTO-a potvrdilo je da se zabranom uvoza živih svinja, svinjskog mesa i ostalih proizvoda od svinja podrijetlom iz EU-a krše međunarodna trgovinska pravila.
 

Ova odluka Svjetske trgovinske organizacije odnosi se na zabranu koju je Rusija uvela 2014. zbog izbijanja afričke svinjske kuge koja se pojavila na ograničenom području Litve, na granici s Bjelorusijom, potom i u Poljskoj i Estoniji. U kolovozu 2016. povjerenstvo WTO-a potvrdilo je da se te ruske mjere ne temelje na relevantnim međunarodnim standardima te da se njima krše pravila WTO-a. Najnovijom odlukom taj je zaključak potvrđen, čime se Rusiji i svim članicama WTO-a šalje jasna poruka da su obvezne poštovati međunarodne standarde, a posebno načelo regionalizacije, kojim se dopušta trgovina s područjima određene zemlje koja su priznata kao područja bez štetnih organizama ili bolesti, neovisno o zdravstvenom stanju u ostatku zemlje.

Sustav EU za zdravlje životinja i sigurnost hrane jedan je od najučinkovitijih na svijetu te su njime predviđene visoke razine otkrivanja i stroga pravila o upravljanju rizikom. Proizvodi iz područja EU u kojima nema bolesti sigurni su, stoga nema potrebe da ostale zemlje primjenjuju neopravdana uvozna ograničenja. EU poziva Rusiju da povuče neopravdane mjere koje je uvela te da dopusti trgovačkim društvima iz EU da nastave s uobičajenim poslovanjem sa svojim ruskim partnerima. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Foto: grama.com.hr