Pregled godine – mitovi o EU koji su dominirali u 2017.


U godini na izmaku neki mitovi o EU dominirali su medijima iako nisu imali pokriće u realnosti.

Stranica Medium.com donosi samo neke od pogrešnih tumačenja i mitova koji su dominirali kada je bilo riječi o Europskoj uniji i njenim politikama.
Prvi mit se tiče tvrdnje kako Europska unija nameće strože novčane kazne za prekoračenje brzine Britance od ostalih građana EU. Lažna izvješća u siječnju su tvrdila da će nova pravila EU kazniti britanske vozače tako što će ih strože kažnjavati za prekoračenje brzine na europskim cestama nego vlastite građane.
Drugi mit kaže kako Europska unija namjerava zabraniti olovke za bojanje. Ova tvrdnja nastala je kao rezultat netočnog prenošenja odluke Europske komisije koja je donijela mjeru koja stupa na snagu od ljeta 2018., a koja se tiče smanjenja udjela olova u dječjim olovkama za bojenje.
Tvrdnja kako EU želi zabraniti proizvodnju i prodaju kebaba također je jedno vrijeme dominirala medijskim prostorom. U stvarnosti, Europski Parlament je raspravljao o zabrani upotrebe fosfata kao konzervansa u obrađenom mesu koje se ponekad koristi kod pripravljanja kebaba jer su istraživanja ukazala na vezu između ovog dodatka i srčanih oboljenja kod konzumenata. Ipak, prijedlog nije prošao glasovanje u Parlamentu, ali da i jest, to ne bi značilo zabranu već jednostavno promjenu u načinu pripreme kebaba.
Još jedan mit vezan za prehrambene navike Europljana tiče se tvrdnje kako EU želi zabraniti pomfrit. Bizarna tvrdnja došla je kao netočno tumačenje procjene Europske agencije za sigurnost hrane koja je utvrdila da je tvar nazvana akrilamid može biti uzročnik raka.  
Foto: Medium.com