Sigurnija i inovativnija elektronička plaćanja


Komisija je jučer donijela pravila kojima će se elektronička plaćanja u trgovinama i na internetu učiniti sigurnijima.

Elektronička plaćanja u trgovinama i na internetu od sada će biti još sigurnija. To će potrošačima omogućiti i pristup praktičnijim, ekonomičnijim i inovativnijim rješenjima pružatelja platnih usluga.
Prvilima koje je donijela Europska komisija provodi se nedavno revidirana Direktiva o platnim uslugama. Riječ je o direktivi EU-a kojom se želi modernizirati platne usluge u Europi, radi usklađivanja s tržištem koje se brzo razvija, te omogućiti procvat europske e-trgovine. Današnjim se pravilima potrošačima omogućuje uporaba inovativnih usluga koje nude pružatelji usluga treće strane (nazivaju se i FinTech poduzeća) uz očuvanje stroge zaštite podataka i sigurnosti za potrošače i poduzeća u EU-u. To obuhvaća rješenja za plaćanje i alate za upravljanje osobnim financijama koji objedinjuju informacije iz različitih računa.
Ključni cilj koji se želi ostvariti Direktivom o platnim uslugama jest povećanje razine sigurnosti i pouzdanosti elektroničkog plaćanja. Posebno, tom se direktivom od pružatelja platnih usluga traži da razviju snažnu provjeru autentičnosti korisnika (SCA). Današnja pravila stoga obuhvaćaju stroge, ugrađene sigurnosne odredbe kako bi se znatno smanjila razina prijevara pri plaćanju i zaštitila povjerljivost financijskih podataka korisnika, što je posebno važno za internetska plaćanja. Pravilima se propisuje da je prije plaćanja nužno osigurati najmanje dva neovisna elementa, primjerice predmet kao što je kartica ili mobilni telefon te lozinku ili biometrijske značajke kao što su otisci prstiju.
Direktivom se uvodi i okvir za nove usluge povezane s korisničkim računima za plaćanje, kao što su tzv. usluge iniciranja plaćanja i usluge pružanja informacija o računu. Te se inovativne usluge već pružaju u mnogim državama članicama, no donošenjem Direktive bit će dostupne i potrošačima diljem EU-a u skladu sa strogim sigurnosnim zahtjevima. Pravilima se utvrđuju zahtjevi za zajedničke i sigurne standarde za komunikaciju između banaka i FinTech poduzeća.
Nakon što Komisija donese regulatorne tehničke standarde, Europski parlament i Vijeće imaju tri mjeseca da ih pregledaju. Nakon toga nova se pravila objavljuju u Službenom listu EU-a. Banke i drugi pružatelji platnih usluga potom u roku od 18 mjeseci moraju donijeti sigurnosne mjere i komunikacijske alate.
Foto: Nonprofitpro.com