EU očekuje napredak u provedbi Pariškog sporazuma na konferenciji UN-a o klimi u Bonnu

Nakon prošlogodišnjeg stupanja na snagu tog povijesnog sporazuma, sad je glavni zadatak provedba njegovih smjernica.

Od 6. do 17. studenoga 2017. u Bonnu (Njemačka) održat će se 23. sjednica Konferencije stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (COP23), kojom će predsjedati Fidži. Sudjelovat će ministri i vladini dužnosnici, ali i brojni predstavnici civilnog društva i gospodarski subjekti.
EU očekuje da će se na ovogodišnjoj konferenciji UN-a o klimi (COP23) još jednom potvrditi opredijeljenost međunarodne zajednice za jačanje globalnog odgovora na klimatske promjene i ispunjavanje ciljeva Pariškog sporazuma.
EU napreduje u finalizaciji zakonodavnog okvira za postizanje svojeg pariškog cilja usmjerenog na smanjenje emisija plinova za najmanje 40 % do 2030. Riječ je skupnom doprinosu utvrđenom na nacionalnoj razini. Zbog toga je potrebno revidirati sustav EU-a za trgovanje emisijama (EU ETS) za razdoblje nakon 2020., utvrditi ciljeve u pogledu smanjenja emisija za 2030. za sektore izvan ETS-a, kao što su promet, građevinski sektor i poljoprivreda, a korištenje zemljišta, prenamjenu zemljišta i šumarstvo ugraditi u pravni okvir EU-a za klimatsku politiku. Usto, Komisija planira 8. studenoga predstaviti paket prijedloga za čistu mobilnost radi dodatnog olakšavanja prelaska EU-a na prometni sektor i gospodarstvo s niskim emisijama ugljika.
EU ostaje predan zajedničkom globalnom cilju da se do 2020. godišnje mobilizira 100 milijardi dolara, do 2025. iz niza izvora financira klimatska politika u zemljama u razvoju te i dalje izdvajaju što veća sredstva za prilagodbu na klimatske promjene. U 2016. EU i njegove države članice doprinijele su financiranju klimatske politike s ukupno 20,2 milijarde eura, što je povećanje od više od 10 % u odnosu na 17,6 milijardi eura koje su izdvojene 2015.
Foto: Globalccsinstitute.com