Kako se EU prilagodila uvjetima globalizacije?


Europska komisija objavila je izvješće o uspješnosti Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji u 2015. i 2016. godini.

Otvorenija trgovina s ostatkom svijeta općenito je korisna za rast i zapošljavanje, ali može prouzročiti i gubitak radnih mjesta, osobito u osjetljivim sektorima i među radnicima s nižom stručnom spremom. Stoga je Europska komisija još 2006. godine osnovala Europski fond za prilagodbu globalizaciji (eng. European Globalisation Adjustment Fund / EGF) kroz koji se financiraju prilagodbe promjenama u trgovinskim tijekovima i pomaže onima koji su izgubili posao uslijed gospodarske krize. Financiraju se mjere kojima se povećava mogućnost ponovnoga zapošljavanja pojedinih radnika, npr. intenzivna, personalizirana pomoć u traženju zaposlenja, razne vrste strukovnog obrazovanja, unaprjeđenje vještina, prekvalifikacije, privremeni poticaji i naknade u razdoblju trajanja aktivnih mjera, potpore za pokretanje poduzeća, mentorstvo tijekom cijelog procesa.
Izvješće za 2015. i 2016. godinu potvrđuje da je EGF ogledni primjer europske solidarnosti, naravno, unutar granica svoga ustroja i raspoloživoga proračuna. Gotovo 19.500 radnika dobilo je u tom razdoblju pomoć u prilagodbi na promjene u trgovinskim tijekovima ili pomoć za ublažavanje posljedica gospodarske i financijske krize. Gotovo polovica tih radnika, njih 9.072, pronašlo je nova zaposlenja ili vodilo samostalnu djelatnost duže od godinu dana. Dodatnih 645 osoba istovremeno je sudjelovalo u obrazovanju ili osposobljavanju kako bi povećalo svoju zapošljivost u budućnosti. Nadalje, države članice izvijestile su da su se osobne situacije, zapošljivost i samopouzdanje tih radnika vidljivo poboljšale zahvaljujući potpori i uslugama Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji, a to vrijedi i za one koji nisu pronašli novo zaposlenje odmah po završetku mjera.
Osim spomenutih 19.500 otpuštenih radnika, tijekom 2015. i 2016. pomoć u okviru ovoga Fonda primilo je i 1.251 mladih koji nisu zaposleni, ne školuju se i ne osposobljavaju (tzv. NEET-ovci). Doprinos EU iznosio je više od 70 milijuna eura, a dopunjen je s dodatnih 48 milijuna eura državnih sredstava. Pomoć Fonda zatražilo je 11 država članica: Belgija, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Španjolska i Švedska.

Foto: bmas.de