Šuica: Hrvatska sve bliže ulasku u Schengen


Europski parlament raspravljao je o uvođenju sustava EES, ali i proširenju Schengenskog prostora.

Europski parlament podržao je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uspostavu elektroničkog sustava ulaska/izlaska (EES) za državljane trećih zemalja, koji će ubrzati provjere na vanjskim granicama schengenskog prostora. Novi zajednički elektronički sustav, koji će postati operativan 2020. godine, registrirat će informacije o putnicima iz trećih zemalja, uključujući ime i prezime, otiske prstiju, fotografiju lica isl.
U raspravi je sudjelovao i povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos koji je ponovo naglasio da je ovaj projekt prioritet Komisije, ali i pridruživanje Hrvatske schengenskom prostoru. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala je u raspravi i naglasila kako hrvatsko uključivanje u Schengen nije samo u hrvatskom interesu, već i interesu cijele Unije:
„Želim zahvaliti izvjestitelju na iznimno profesionalnom izvješću ali i povjereniku Avramopolousu koji je danas istaknuo kako će i Hrvatska, čim ispuni uvjete, postati dio Schengena. To nam je iznimno važno, mi činimo vanjsku granicu Europske unije a u ovom izvješću radi se upravo o zaštiti vanjske granice Unije. Vjerujem kako će Hrvatska ispuniti uvjete do kraja 2018.  godine budući da nacionalne vlasti intenzivno rade na tome te smatram da ovo nije politički projekt, već projekt unapređenja provjera na vanjskim granicama ali i provjera građana trećih zemalja. Obzirom da će ovaj veliki projekt stupiti na snagu 2020. godine nadam se da će do tada i Republika Hrvatska pristupiti Schengenu. Sigurnost građana Europske unije je na prvom mjestu, vjerujem da ćemo velikom većinom podržati ovo izvješće“, istaknula je Šuica.
Povećanje priljeva putnika na vanjskim granicama EU-a posljednjih nekoliko godina ukazalo je da postojeći sustavi granične kontrole nisu dovoljno učinkoviti. Sustave upravljanja putničkim prometom treba modernizirati i na taj način učiniti fleksibilnijima, djelotvornijima i sigurnijima. Uspostavom Europskog sustava ulaska/izlaska (EES) ostvarit će se pogodnosti za putnike jer će smanjiti vrijeme čekanja na graničnim točkama, omogućiti kraće veze u tranzitnim zonama, ostvariti ekonomske pogodnosti, povećati sredstva upraviteljima graničnih točaka i prijevoznicima. Uz sve to, jamčit će se nužna zaštita temeljnih prava i podataka koji se nalaze u sustavu.
Foto: poslovni.hr