Europska Iskaznica za osobe s invaliditetom


EU je izdala posebnu iskaznicu koja će mnogim osobama s invaliditetom olakšati putovanje Europom.

Kako bi se osobama s invaliditetom omogućilo lakše putovanje po zemljama članicama EU, Unija razvija sustav uzajamnog priznavanja koji se temelji na EU-iskaznici za osobe s invaliditetom.
U ovom trenutku države članice EU-a ne priznaju uzajamno invaliditet pa je osobama s invaliditetom teško putovati u druge zemlje EU-a. Primjerice, moguće je da se njihove nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom ne priznaju.
Iskaznica EU-a za osobe s invaliditetom omogućit će jednak pristup određenim povlasticama, osobito u području kulture, zabave, sporta i prometa. Iskaznicu će uzajamno priznavati države članice koje dobrovoljno sudjeluju u sustavu.
Pilot-projekt pokrenut je u veljači 2016., a iskaznica će se početi upotrebljavati u prvoj skupini članica Unije: Belgiji, Cipru, Estoniji, Finskoj, Italiji, Malti, Sloveniji i Rumunjskoj.
Pilot-projekt pripremljen je u suradnji s posebnom projektnom radnom skupinom, koju trenutačno čini 17 država članica i organizacija civilnog društva. Ta je skupina dio Skupine visoke razine za osobe s invaliditetom.
Iskaznica ne utječe na nacionalne kriterije prihvatljivosti ni na nacionalna pravila. Države članice i dalje odlučuju tko u skladu s nacionalnom definicijom invaliditeta ima pravo na iskaznicu te odlučuju o postupku njezina izdavanja.

Foto: Europska komisija