Europska unija predvodi globalne mjere za bolje upravljanje oceanima


Na konferenciji koju je EU organizirala u Malti izdvojeno je više od šest milijardi eura za bolje upravljanje našim oceanima.

Na konferenciji „Naš ocean” 2017. u Malti, koju su organizirali visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini i Karmenu Vella, povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, Europska komisija najavila je inicijative za koje će EU izdvojiti više od 550 milijuna EUR radi suočavanja s globalnim izazovima u pogledu oceana.
Komisija i drugi javni i privatni dionici iz 112 zemalja diljem svijeta u Malti su preuzeli obveze u iznosu većem od 6 milijardi EUR. Sredstva će se uložiti u jačanje borbe protiv onečišćenja mora i proširivanje zaštićenih područja, veću sigurnost oceanâ, poticanje inicijativa u okviru plavog gospodarstva i održivog ribarstva te intenziviranje napora EU-a za borbu protiv klimatskih promjena, u skladu s Pariškim sporazumom i ciljevima održivog razvoja u okviru Plana 2030. Sudionici su najavili uspostavu više od 2,5 milijuna km² novih zaštićenih morskih područja, što je više od polovine površine cijele Europske unije.
Iscrpan popis više od 400 obveza (od kojih je EU preuzeo 36, vlade trećih zemalja više od 200, poduzeća više od 100, a nevladine organizacije, zaklade, istraživački instituti i međunarodne organizacije još nekoliko) dostupan je na internetu.
Na konferenciji „Naš ocean” okupili su se javni i privatni dionici sa šest kontinenata koji su se zajednički obvezali u pogledu boljeg upravljanja i održivog gospodarenja oceanima. Kako bi se poduprlo održivo međunarodno korištenje oceanima u cijelom svijetu, s posebnim naglaskom na zemlje u razvoju, obveze EU-a sežu daleko izvan njegova zemljopisnog područja.
Na Konferenciji su prvi puta znatne obveze preuzeli dionici iz privatnog sektora, uključujući Airbus, Unilever, Procter & Gamble, PepsiCo, Marks & Spencer, Carrefour, Royal Caribbean Cruises, Axa, Sky i druge.
Preuzete obveze pratit će se i o njima će se izvijestiti na sljedećoj konferenciji „Naš ocean” koja će se održati 2018. u Indoneziji.
Foto: Europska komisija