Rekordan broj sudionika obilježavanja Europskog dana jezikâ u Dubrovniku


Europski dom Dubrovnik četvrti put zaredom organizirao je obilježavanje Europskog dana jezikâ.

Zabavno-edukativni program s više od 170 izvođača svih dobi ove je godine uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika održan u četvrtak 28. rujna ispred crkve svetoga Vlaha. Uz učenike OŠ Marina Držića, koji su bili najbrojniji, nastupali su učenici lapadske i gruške osnovne škole, Gimnazije Dubrovnik, Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, Umjetničke škole Luke Sorkočevića i Turističke i ugostiteljske škole, studenti RIT Croatia, predstavnici albanskog i talijanskog konzulata, članice i članovi Hrvatsko-ruskog društva „Umjetnost bez granica“, Dubrovačkog kluba stranaca i Europskog doma Dubrovnik. Spontano im se pridružilo i nekoliko turista iz Švedske, Španjolske i Rumunjske koji su recitirali i govorili na svojim materinskim jezicima.
Izvođače i publiku uvodno je pozdravila Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika. Tijekom programa, koji je trajao više od dva sata, ispred palače Sponza mogle su se kupiti rabljene knjige na stranim jezicima i dobiti besplatne publikacije o Europskoj uniji i nekoliko država koje imaju počasne konzulate u Dubrovniku: Španjolskoj, Francuskoj, Danskoj i Mađarskoj.
Galerija fotografija s događanja na Stradunu dostupna je na Facebook stranici info-centra Europe Direct Dubrovnik.

Vijeće Europe pokrenulo je 2001. godine obilježavanje Europskog dana jezikâ s ciljem poticanja višejezičnosti i višekulturalnosti u Europi. Kroz različita događanja u svim europskim državama građanima se želi skrenuti pozornost na važnost učenja stranih jezika, u svakoj životnoj dobi, kroz formalno i neformalno obrazovanje, a u svrhu što boljeg međukulturnog razumijevanja.

Foto: arhiv Europskog doma Dubrovnik