IZJEDNAČAVANJE KVALITETE PROIZVODA U SVIM ZEMLJAMA EUROPSKE UNIJE


Europska komisija razvila je smjernice za države članice radi suzbijanja nepoštenih praksi.

Problem tzv. dvojne kvalitete prehrambenih proizvoda – pri čemu se uglavnom radi o tome da su oni koji se prodaju na istoku niže kvalitete nego u zapadnim zemljama – u posljednje je vrijeme dobio na važnosti u Bruxellesu. Posljedica je to pritiska zemalja istočne i srednje Europe koje od Komisije traže da nešto poduzme. Zato je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker sredinom rujna poručio da »ne može prihvatiti da se ljudima u nekim dijelovima Europe, u srednjoj i istočnoj Europi, prodaju prehrambeni proizvodi niže kvalitete nego u drugim zemljama, iako su ambalaža i robna marka isti«. Povjerenica Jourova jučer je poslala sličnu poruku.
Komisija je u utorak objavila skup smjernica za primjenu propisa EU-a o hrani i pravima potrošača na proizvode dvojne kvalitete, kako je predsjednik Juncker najavio u ovogodišnjem govoru o stanju Unije.
U smjernicama se navode i objašnjavaju relevantni zahtjevi iz propisa EU-a o hrani i pravima potrošača kojih se nadležna tijela moraju pridržavati pri analizi potencijalnog problema s proizvodima dvojne kvalitete:
Uredba o informiranju o hrani, kojom je propisano da se potrošačima moraju davati istinite i dostatne informacije o određenom prehrambenom proizvodu. Primjerice, oznake za hranu moraju sadržavati sve sastojke proizvoda.
Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi, kojom se zabranjuje nepoštena poslovna praksa poput stavljanja na tržište proizvoda u ambalaži iste robne marke na način kojim bi se moglo zavarati potrošače.
Smjernice sadržavaju korake koje nacionalna tijela za zaštitu potrošača i tijela za hranu mogu slijediti kako bi utvrdila krše li proizvođači te propise u okviru navedenog zakonodavstva. Ako kršenje propisa uključuje prekogranični aspekt, tijela za zaštitu potrošača mogu intervenirati putem Mreže za suradnju u zaštiti potrošača na europskoj razini.
Nacionalna tijela za zaštitu potrošača i tijela za hranu odgovorna su osigurati da se poduzeća pridržavaju propisa EU-a. Međutim, Europska komisija će im predano pomagati ovim smjernicama i u različitim područjima.

Foto: Dnevnik.hr