EURES – ODLIČNA POSLOVNA PRILIKA ZA MLADE


"Tvoj prvi posao preko EURES-a" program je radne mobilnosti Europske unije koji mladima olakšava pronalazak zaposlenja.

Tvoj prvi posao preko EURES-a (YFEJ), pokrenut 2012. godine kao pilot-program, ciljani je program radne mobilnosti koji pomaže nadarenim mladim tražiteljima posla u EU-u doći do mogućnosti koje nude poduzeća i organizacije u cijeloj Europi.
Program YFEJ idealan je za mlade koji ne mogu naći posao u matičnoj državi i traže novu priliku u inozemstvu. Ovaj program pokriva svih 28 država članica EU-a, Island i Norvešku te je dostupan kandidatima različitih stupnjeva obrazovanja i/ili radnog iskustva. Ponuđene mogućnosti uključuju poslove i naukovanja koji traju najmanje šest mjeseci te pripravništva (u trajanju od najmanje tri mjeseca).
Brojne su pogodnosti programa YFEJ kao na primjer prilagođena podrška pri traženju posla, povezivanju ponude i potražnje te u postupku zapošljavanja, a u određenim slučajevima mladi tražitelji posla imaju pravo na financijsku potporu za pokrivanje nekih troškova povezanih sa zaposlenjem u drugoj državi EU-a (npr. za razgovor uživo, troškove preseljenja ili učenje jezika). Nadalje, moguće je upotrebljavati besplatne usluge podrške, kao što su osposobljavanje prije i/ili nakon zaposlenja (npr. učenje jezika), mentorstvo i pomoć pri preseljenju u zemlju odredišta.
Zainteresirani poslodavci i tražitelji posla prijaviti se mogu na službenoj stranici EURES-a., a za sve zainteresirane dostupne su i dodatne informacije i publikacije kao što je Vodič za tvoj prvi posao preko EURES-a na web stranici Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost.
Foto: Europska  komisija