Europski tjedan mobilnosti – dijeljenjem dobivate više


I ove se godine u organizaciji Europske komisije održava Europski tjedan mobilnosti.

Tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna kako bi se europske lokalne vlasti potakle na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza, a građani pozvali na isprobavanje alternativa korištenju automobila.
Vrhunac je tjedna dan bez automobila, tijekom kojeg gradovi sudionici rezerviraju jednu ili više zona isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz. U 2016. godini 953 grada organizirala su dan bez automobila.
Europski tjedan mobilnosti svake je godine posvećen određenoj temi iz područja održive mobilnosti. Ovogodišnja je tema usredotočena na koncept zahvaljujući kojemu se čovječanstvo oduvijek razvijalo – dijeljenje, zbog čega i moto akcije glasi "Dijeljenjem dobivate više". Potiču se zajednička rješenja za mobilnost i ističu prednosti ekološki osvještenijih načina prijevoza, npr. dostupnih zajedničkih mogućnosti gradskog, međugradskog i prigradskog prijevoza. Jer: svaki automobil, koji se koristi za zajedničku vožnju, pomaže u smanjivanju ukupnog broja vozila na cesti.
Europski tjedan mobilnosti održava se od 2002. godine od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija. U tom tjednu gradovi promoviraju primjere najbolje prakse održivog prometa i mobilnosti. Svi zainteresirani svoje programe mogu registrirati na službenoj stranici projekta, a više informacija dostupno je i na Facebook i Twitter stranicama projekta.  

Foto: Grad Zagreb