Predsjednik Europske komisije Juncker održao govor u stanju Unije


I ove godine predsjednik EK Juncker obratio se Euro parlamentarcima te se dotakao brojnih zanimljivih tema.

''Možemo reći da smo zaslužni za Europski investicijski plan koji je potaknuo 225 milijardi eura investicija, omogućeni su krediti za mala poduzeća i infrastrukturne projekte. Zaslužni smo za to da su europske banke dobile dovoljan kapital za kreditiranje poduzeća. Zaslužni smo što smo smanjili javni deficit. Deset godina od početka krize EU gospodarstvo napokon se oporavlja, a s njim i naše samopouzdanje'', kazao je na početku svoga govora Juncker.
''Lani je svih 27 lidera ponovilo da se zalažu za našu Uniju. Vjetar se vratio u naša jedra. Moramo iskoristiti mogućost koja neće uvijek biti moguća. Trebamo zcrtati smjer za budućnost. Sada je vrijeme da izgradimo ujedninjeniju i snažniju Europu za 2025. godinu. Sada gledamo prema budućnosti i ne smijemo dopustiti da se naš smjer promijeni'', nastavio je predsjednik EK.
U nastavku je Juncker iznio i pet najvažnijih prijedloga od kojih se prvi odnosi na osnaživanje europskog trgovinskog programa pri čemu je istaknuo povoljnu poziciju EU na svjetskom tržištu. Trgovinski sporazumi s Australijom i Novim zelandom također su pri vrhu prioriteta kao i nova industrijska strategija za Europu s naglaskom na automobilskoj industriji. Borba protiv klimatskih promjena također će biti u fokusu Europske unije u godinama koje dolaze, a naglasak će biti stavljen i na zaštitu Europljana od izazova digitalnog doba, pogotovo terorističke propagande i kibernetičkih napada.
Juncker se posebno osvrnuo i na migracije; ''Migracije ostaju na našem radaru. Ostvarili smo stvarni napredak. Danas štitimo naše vanjske granice na efikasniji način. Imamo zajedničke granice, ali države na prvoj liniji ne mogu biti jedine odgovorne za zaštitu granice. Iako me rastužuje kad vidim da sve države ne pokazuju isti stupanj solidarnosti, EU u cjelini pokazuje solidarnost. Europa, suprotno onome što se govori, nije tvrđava i ne smije to postati. To je kontinent solidarnosti. Nezakonite migracije neće nestati. Stat će tek kada migranti budu imalil drugu opciju osim nezakonitih putovanja. Europa želi sustav zakonitih migracija'', rekao je.
U svom govoru spomenuo je i Hrvatsku; 'Kako bismo jačali jedinstvo moramo biti uključiviji. Ako želimo ojačati zaštitu naših vanjskih granica moramo otvoriti schengenski prostor Rumunjskoj i Bugarskoj. A inače bi trebali i Hrvatskoj omogućiti puno člansto u Schengenu čim budu ispunjeni svi kriteriji'', zaključio je Juncker.
Foto: euranetplus-inside.eu