PRILIKA ZA UČENJE I USAVRŠAVANJE ZA ODRASLE


Novi program Europske Unije omogućuje obrazovanje i usavršavanje i za odrasle ljude.


Iako su za većinu ljudi te vještine nešto što se podrazumijeva, gotovo 70 milijuna osoba u Europi ima poteškoća i s tako jednostavnim zadacima.
Neovisno o tome jesu li to zaposlene, nezaposlene ili gospodarski neaktivne osobe, nova inicijativa „Oblici usavršavanja” omogućit će im novi početak, a prvi je korak utvrđivanje i priznavanje znanja i vještina kojima već raspolažu. Na temelju toga ponudit će im se daljnje obrazovanje i osposobljavanje te stjecanje novih kvalifikacija.
Program „Oblici usavršavanja“ biti će strukturiran u tri koraka. Prvi morak, procjena vještina, odraslima će omogućiti da utvrde vještine koje već imaju kao i moguće potrebe za usavršavanjem. Namjera drugog koraka je ponuditi fleksibilno i kvalitetno obrazovanje kako bi kandidati usavršili vještine koje su im najpotrebnije. Vrednovanje i priznavanje kao treći korak ponuditi će priznavnje novostečenih vještina kako bi se one mogle ponuditi na tržištu rada ili iskoristiti za daljnje učenje.
Europska Unija pružat će potporu putem nekoliko programa financiranja, osobito u okviru Europskog socijalnog fonda i programa Erasmus+, te će olakšavati uzajamno učenje i razmjenu iskustava i tako doprinositi uspješnoj provedbi.
Dodatne informacije o programu dostupne su na stranici Europske komisije kao i putem elektronske platforme za edukaciju odraslih.

Foto: Leargas.ie