POSEBNA POMOĆ DRŽAVAMA ČLANICAMA U SLUČAJEVIMA PRIRODNIH KATASTROFA


Europska komisija pokrenula je poseban mehanizam financiranja obnove područja pogođenih prirodnim katastrofama.

Od 27. srpnja 2017. države članice pogođene prirodnim katastrofama mogu aktivirati poseban mehanizam financiranja i u okviru kohezijske politike Europske unije financirati obnovu područja pogođenih prirodnim katastrofama uz iznimnu stopu sufinanciranja EU od 95 posto umjesto redovite stope sufinanciranja. Povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu smatra da je riječ o „konkretnom znaku solidarnosti i pomoći državama članicama u teškim trenucima“.
Komisija je tu dopunu Uredbe o kohezijskoj politici predložila nakon potresa koji su 2016. godine pogodili četiri regije u središnjoj Italiji. Predsjednik Komisije Juncker izjavio je tada da će EU podržati Italiju i njezine građane te pomoći u potpunosti obnoviti pogođena područja, uključujući baziliku svetoga Benedikta u Norciji. Taj oblik podrške EU sada može aktivirati svaka država članica bez utjecaja na iznos nacionalnih omotnica u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj. To znači da regija pogođena katastrofom, u čijem je programu kohezijske politike predviđena stopa sufinanciranja EU od 50 posto, što je, primjerice, slučaj s većinom regija u Francuskoj i Njemačkoj, može dobiti gotovo dvostruki iznos pomoći EU za financiranje obnove. A regije s programom kohezijske politike u kojemu je predviđena stopa sufinanciranja 85 posto, npr. Madeira u Portugalu, mogu dobiti izniman dodatak kojim bi se u teškim trenucima dodatno poštedjeli njihovi javni resursi.
Države članice pogođene potresima, poplavama, teškim sušama i šumskim požarima tu posebnu podršku EU mogu aktivirati već prvog dana katastrofe, i to za katastrofe koje su se dogodile od početka aktualnog programskog razdoblja, tj. 1. siječnja 2014. Mehanizam se može aktivirati bilo gdje unutar Unije.

Foto: Google