ERASMUS U DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI

Europski dom Dubrovnik priprema publikaciju o iskustvima sudjelovanja u programu Erasmus mladih iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Program naziva Erasmus pokrenut je 1987. godine, a 2014. naslijedio ga je Erasmus+, u koji su danas uključene 33 države. U proteklih 30 godina u Erasmusu je sudjelovalo oko 9 milijuna osoba, većinom u dobi 15-30 godina. Hrvatska je pravo uključivanja u program Erasmus stekla 2009. godine, a među prvim je aktivnostima bila razmjena mladih „Zajednička prošlost, zajednička budućnost“ Europskog doma Dubrovnik.

U svrhu informiranja što većeg broja potencijalnih i budućih korisnika, Europska je komisija pokrenula novu Erasmus+ mobilnu aplikaciju, namijenjenu prvenstveno studentima, strukovnim učenicima i sudionicima u razmjenama mladih. Europski dom Dubrovnik će u okviru aktivnosti informacijskog centra Europe Direct Dubrovnik objaviti brošuru o iskustvima mladih iz Dubrovačko-neretvanske županije koji su sudjelovali u programima Erasmus i/ili Erasmus+. Razgovor s jednim od njih, studentom Sveučilišta u Dubrovniku, Perom Grbićem, pročitajte ovdje.

Ciljevi programa Erasmus+ su jačanje znanja i vještina te zapošljivost europskih građana, kao i unaprjeđivanje obrazovanja, osposobljavanja i rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom. Posljednji ovogodišnji rok za prijavu projekata u području mladih je 4. listopada, a sve se informacije mogu dobiti u Agenciji za mobilnost i programe Europske unije, zaduženu za provedbu programa Erasmus+ u Hrvatskoj.

Foto: Youth Employment and Society Development