PRIJENOS DIGITALNIH USLUGA DILJEM EU: NOVA PRAVILA


Od početka 2018. građani će tijekom boravka u drugim državama članicama EU moći bez dodatnih naknada pristupati online sadržajima koje su platiti u svojoj matičnoj zemlji.

Zahvaljujući Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije o prekograničnoj prenosivosti usluga internetskog sadržaja na unutarnjem tržištu građani će i tijekom boravka u drugim državama članicama EU imati pristup internetskim uslugama koje su platili u svojoj zemlji, npr. filmovima, sportskim emisijama, glazbi, e knjigama ili igrama.
 
Nova će se pravila primjenjivati na sve usluge online sadržaja koji se pružaju uz plaćanje. Ova prekogranična prenosivost online sadržaja neće biti podložna nikakvim dodatnim naknadama, čime se poboljšava konkurentnost gospodarstva EU kroz inovacije u online uslugama i pridonosi ostvarenju ciljeva jednog od prioriteta Europske komisije, jedinstvenog digitalnog tržišta.

Trenutačne prepreke prekograničnoj prenosivosti mrežnih usluga proizlaze iz činjenice da se prava na prijenos sadržaja zaštićenim autorskim pravima često licenciraju na teritorijalnoj osnovi, jer davatelji mrežnih usluga mogu nuditi svoje usluge samo određenim tržištima. Građani će zahvaljujući ovim novim mjerama imati pristup sadržajima, koje su pravno stekli ili platili u državi članici u kojoj imaju boravište, i za vrijeme boravka u inozemstvu, npr. tijekom odmora, poslovnih putovanja ili ograničenih studentskih boravaka. U svrhu izbjegavanja zlouporaba, pružatelji usluga provjeravat će u kojoj su državi njihovi pretplatnici prijavili boravište, a provjere će se provoditi u skladu s pravilima Europske unije o zaštiti podataka.

Foto: European Trade Union Committee for Education (ETUCE)