Desalinizacija - ključ budućnosti i dalmatinskih otoka?


Projekt SOL-BRINE nagrađen je na Europskom zelenom tjednu 2017.
 

Projekt SOL-BRINE provodilo je nekoliko partnera iz Grčke od jeseni 2010. do konca 2013. s ciljem desalinizacije morske vode na ekološki neškodljiv način. Naime, uobičajeni postupci ne samo da su često vrlo skupi, nego i štetni za lokalne vodene ekosustave ukoliko se slana otopina, koja ostaje u postrojenjima nakon dobivanja pitke vode, ispušta u more u blizini lokacija gdje se vrši desalinizacija. U projektu SOL-BRINE razvijen je solarni sustav s visokim stupnjem desalinizacije morske vode (više od 90 posto), što je potencijalno rješenje za sve dijelove Mediterana koji muku muče s pitkom vodom, osobito u ljetnim mjesecima. Korisni nusproizvod u ovome postupku je suha sol, čija proizvodnja ima i tržišni potencijal, što je dodana vrijednost ovoga projekta.

Ukupni troškovi projekta SOL-BRINE bili su oko 1,2 miljuna eura, a Europska komisija sufinancirala ih je s oko 600.000 eura kroz program LIFE. Projekt je na ovogodišnjem Europskom zelenom tjednu proglašen najboljim okolišnim projektom u čitavom 25-godišnjem trajanju programa LIFE (1992.–2017.)

Europski zeleni tjedan godišnje je događanje Opće uprave za okoliš Europske komisije. Na njemu se okupljaju stručnjaci s područja ekologije, tvorci zakonskih regulativa i ostali zainteresirani koji mogu pridonijeti očuvanju prirode i zdravoj i održivoj prirodnoj raznolikosti.
Ovogodišnji Zeleni tjedan održavao se od 29.5. do 2.6. u Bruxellesu, a bio je fokusiran na stvaranje poslova koji su ekološki održivi te pridonose očuvanju prirode. Posebna pažnja bila je usmjerena na stvaranje i potražnju novih eco-friendly vještina u različitim područjima.

Foto: SOL-BRINE