Program LIFE – poticanje bioraznolikosti kroz zaštitu ugroženih vrsta


U tijeku je provedba projekta LIFE EUROTURTLES, koji Europska unija kroz program LIFE sufinancira s 3,8 milijuna eura.


U jesen 2016. započela je provedba projekta „LIFE EUROTURTLES – Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije“. Nositelj projekta je Hrvatski prirodoslovni muzej, a partneri su srodne organizacije iz Cipra, Grčke, Italije, Malte i Slovenije. Cilj mu je zaštita i očuvanje dviju vrsta morskih kornjača, glavate želve (Caretta caretta) i zelene želve (Chelonia mydas), koje su u Direktivi o staništima navedene kao prioritetne vrste, a o čijem opstanku ovisi ravnoteža ekosustava cjelokupnog Sredozemlja. Ukupna vrijednost projekta je 5,1 milijun eura, od čega se kroz program LIFE sufinancira 75 posto, dok ostatak sredstava pokrivaju projektni partneri. Aktivnosti su različite za svaku zemlju sudionicu pa se tako u Hrvatskoj trenutačno priprema upitnik i kontaktiraju ribari koji će sudjelovati u provedbi projekta, koji bi prema planu trebao trajati do 31.8.2021.

Program LIFE instrument je Europske unije za financiranje aktivnosti zaštite okoliša i sprječavanja klimatskih promjena. Od njegova pokretanja 1992. godine više oko 4200 projekata u EU i trećim zemljama sufinancirano je s 3,9 milijardi eura, a ukupni iznos mobiliziranih sredstava je 8,8 milijardi eura. Proračun programa za razdoblje 2014.–2020. iznosi 3,4 milijarde eura, a aktivnosti su podijeljene u dva potprograma: za okoliš i za klimatske aktivnosti.

Više informacija o projektu: priopćenje Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Više informacija o dijelu programa LIFE koji se odnosi na Hrvatsku: Fb stranica Europe Direct Dubrovnik i Life Hrvatska.

Foto: Europska komisija