Hrvatska i Španjolska žele biti domaćin uređaja IFMIF-DONES

Hrvatska i Španjolska dvije su države članice Europske unije koje su izrazile interes da budu domaćin uređaja DONES za testiranje otpornosti na neutronsko zračenje.
 

Znanstvenici će s pomoću DONES-a (DEMO Oriented Neutron Source) materijale testirati u okruženju koje oponaša uvjete demonstracijskog fuzijskog reaktora (DEMO), uređaja koji će naslijediti ITER. Trenutačno se u okviru suradnje Europske unije i Japana (Sporazum o širem pristupu) tri znanstvena projekta bave razvojem budućih fuzijskih reaktora. Jedan od njih je IFMIF (International Fusion Materials Irradiation Facility) u EVEDA (Engineering Validation and Engineering Design Activities) fazi, a naslijedit će ga DONES.


Fuzija za energiju (F4E), koja djeluje kao koordinator europskih aktivnosti u okviru Sporazuma o širem pristupu, primila je iskaze interesa Hrvatske i Španjolske i tijekom tehničkog sastanka, koji će se održati 10. i 11. svibnja, članovi tehničke komisije koja ocjenjuje prijave za DONES dogovorit će se o vremenskom okviru. Od lipnja do srpnja komisija će posjetiti lokacije koje žele biti domaćini uređaja IFMIF-DONES, a do kraja godine trebala bi uputiti službeno mišljenje Upravnom odboru F4E, koji se sastoji od država članica Euratoma i Europske komisije.


Više informacija: F4E

Ilustracija: EUROfusion