Nagrada Europske komisije Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) dobila je 7. ožujka nagradu Jedinstveno europsko nebo 2017. za multinacionalni projekt „Zračni prostor slobodnih ruta na jugoistočnoj osi“ (South-East Axis Free Route Airspace – SEAFRA). Partnerima u projektu, a to su HKZP, BHANSA i SMATSA, ovo je priznanje dodijelila Europska komisija te je nagrađeno ukupno 5 projekata između 36 prijava iz 35 zemalja.


„Ova nagrada je veliko priznanje za projekt koji smo implementirali s našim partnerima iz susjednih država – SMATSA-om i BHANSA-om, a kojim je po prvi puta u Europi uveden zračni prostor slobodnih ruta na području čak četiri države, u ovom slučaju Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Osim iznimne uštede goriva zrakoplovnim prijevoznicima, omogućili smo i značajno smanjenje emisija štetnih plinova CO2 i NOx“, istaknuo je Dragan Bilać, direktor HKZP-a, prilikom preuzimanja nagrade na Svjetskom kongresu industrije upravljanja zračnim prometom (World Air Traffic Management Congress) u Madridu.

Implementacijom ovog projekta od 8. prosinca 2016. korisnicima zračnog prostora (zrakoplovnim prijevoznicima) omogućeno je da tijekom 24 sata iznad visine od 9.900 metara slobodno planiraju i provode letove bez obzira na podjelu zračnog prostora među državama i granicama njihovog područja odgovornosti koje su ostale nepromijenjene. Preciznije rečeno, to je prostor bez klasičnih ruta u kojem zrakoplovni prijevoznici planiraju let direktno između ulaznih i izlaznih točaka tog zračnog prostora.

Cilj je projekta povećanje sigurnosti i učinkovitosti usluga u zračnoj plovidbi te posebice zaštite okoliša smanjivanjem potrošnje goriva i emisije stakleničkih plinova. Naime, skraćenjem ruta od 1,05 milijuna nautičkih milja zrakoplovne kompanije u jednoj godini mogu uštedjeti 3,4 milijuna kg goriva, te smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 11 milijuna kg i dušikovog oksida za 40 tona.

Izvor: Hrvatska kontrola zračne plovidbe
Fotografija: ©EU 2017