Hrvatska tvrtka u europskom projektu koji istražuje kronične upalne bolesti

Međunarodni konzorcij novog europskog istraživačkog projekta SYSCID ("A systems medicine approach to chronic inflammatory disease“) nastoji razviti personalizirani medicinski pristup za upalne bolesti crijeva, reumatoidni artritis i sistemski eritemski lupus.

Projekt, koji koordinira Sveučilište u Kielu u Njemačkoj (CAU), dobiva ukupno 14,4 milijuna eura za razdoblje od pet godina. Konzorcij okuplja akademske i poslovne partnere iz devet različitih zemalja, među kojima je i tvrtka Genos iz Hrvatske.

Kronične upalne bolesti imaju životnu prevalenciju od 10 % i velik su zdravstveni teret za moderno društvo. "Naša je vizija stvoriti okvir za predviđanje ishoda bolesti i za izbor strategije liječenja. Uz mnoge nove ciljane terapije na tržištu trebamo pravovremenu pravu terapiju", rekao je znanstveni koordinator konzorcija SYSCID dr. Philip Rosenstiel iz Instituta za kliničku molekularnu biologiju na Sveučilištu u Kielu. "Naš pristup kombinira nekoliko biomarkerskih slojeva od epigenoma do mikrobioma, ali želimo istražiti i sofisticiranije alate, primjerice analizu pojedinačne stanice."

Novi bi epigenetički markeri mogli biti značajniji od upalnih markera u krvi kojima se dosad koristilo. Budući da se broj tih "tradicionalnih" markera povećava i kod bolesnika s prehladom ili povišenom temperaturom, oni se ne mogu uvijek jasno izdvojiti.

SYSCID će upotrebljavati gusto kliničko uzorkovanje i molekularno fenotipiranje za longitudinalnu analizu kohorta pacijenata i dublje razumijevanje promjena imunološke mreže povezanih s reagiranjem i nereagiranjem na sadašnje metode liječenja. Za razliku od dosadašnjih terapeutskih zahvata koji uglavnom ublažavaju simptome, SYSCID nastoji razviti terapeutsku strategiju koja će na kraju ponuditi prvu uzročnu terapiju. Konzorcij želi "reprogramiranjem" bolesti s pomoću izmjene epigenoma stvoriti nove terapeutske pristupe. "Pod pretpostavkom da su razvoj i tijek bolesti povezani s dugoročnim epigenetičkim promjenama, ima smisla ciljati sam uzrok bolesti", izjavio je Rosenstiel.

SYSCID će se nastaviti na prethodne i trenutačne istraživačke aktivnosti partnera i međunarodnih inicijativa, primjerice Međunarodnog konzorcija za ljudski epigenom (IHEC), kako bi iskoristio već prikupljene i utvrđene podatke o pacijentima i omogućio njihovu upotrebu za razvoj novih kliničkih primjena. Osim toga, projekt će stvoriti mogućnosti za osposobljavanje i karijeru za mlade europske znanstvenike jer će otkrića služiti kao nacrt za budući razvoj precizne medicine u drugim područjima.

Izvor: CORDIS