Europska komisija pokrenula Europske snage solidarnosti

Europska komisija pokrenula je 7. prosinca Europske snage solidarnosti, koje je predsjednik Juncker najavio prije dva mjeseca u svom govoru o stanju Europske unije.

Sudionici Europskih snaga solidarnosti moći će sudjelovati u projektima kao volonteri odnosno stažisti, naučnici ili zaposlenici u razdoblju od 2 do 12 mjeseci.

Za sudionike je predviđen širok raspon aktivnosti: obrazovanje, zdravstvo, socijalna integracija, pomoć u opskrbi prehrambenim proizvodima, gradnja skloništa, prihvat migranata i izbjeglica te potpora i pomoć u njihovoj integraciji, zaštita okoliša i prevencija prirodnih katastrofa. Mladi koji se prijave u Europske snage solidarnosti morat će prihvatiti izjavu o misiji i načela Europskih snaga solidarnosti. Svaka organizacija koja bude sudjelovala morat će se pridržavati povelje Europskih snaga solidarnosti, kojom se određuju prava i dužnosti u svim fazama iskustva solidarnosti.

Zainteresirani mladi ljudi u dobi od 17 do 30 godina od danas se mogu prijaviti u Europske snage solidarnosti na http://europa.eu/solidarity-corps. U projektu mogu sudjelovati samo osobe starije od 18 godina. Cilj je da do kraja 2020. Europskim snagama solidarnosti pristupi 100 000 mladih.

Više informacija: Europska komisija