Akademkinja Milena Žic Fuchs izabrana u skupinu na visokoj razini za maksimalno povećanje učinka istraživačkih i inovacijskih programa Europske unije

Europska komisija izabrala je 12 članova nove skupine na visokoj razini koja će oblikovati viziju za buduća istraživanja i inovacije Europske unije i dati preporuke u vezi s maksimalnim povećanjem učinka ulaganja Europske unije u ovom području. Skupinom predsjeda Pascal Lamy, predsjednik emeritus Instituta Jacques Delors, a među izabranim članovima je i akademkinja Milena Žic Fuchs, redovita profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Europski povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas izjavio je: "U Europi smo suočeni s gospodarskom nesigurnošću i društvenim izazovima, ali i obećavajućim prilikama. Stoga je bitno povećati utjecaj sredstava za istraživanje i inovacije Europske unije, na korist svima. Uz širok spektar znanja i iskustva, uvjeren sam da će nam nova skupina na visokoj razini pružiti smione vizije za istraživanje i inovacije Europske unije u budućnosti."

Pascal Lamy, bivši generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije i bivši povjerenik Europske komisije za trgovinu, izjavio je: "Čast mi je predvoditi skupinu u radu za maksimalno povećanje učinka ulaganja Europske unije u istraživanja i inovacije. Vjerujem da je to ključno za naš budući napredak i rješavanje naših najvećih izazova te da su to područja u kojima EU može dokazati da bolje radimo zajedno nego sami za sebe i da možemo biti globalni vođe."

Skupina na visokoj razini za maksimalno povećanje utjecaja istraživačkih i inovacijskih programa Europske unije okuplja vodeće ličnosti iz cijele Europe sa širokim rasponom stručnosti. Grupa se sastoji od 12 visoko kvalificiranih, nezavisnih članova koji su imenovani u osobnom svojstvu. Izabrani su među više od 350 kandidata koji su se odazvali na javni poziv za iskazivanje interesa.

Milena Žic Fuchs redovita je profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegije iz područja semantike i kognitivne lingvistike. Od 2009. predsjedava stalnim odborom za humanističke znanosti Europske znanstvene zaklade, a od 2010. redovita je članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Godine 2013. izabrana je u članstvo Academia Europaea. (Izvor: FFZG)


Više informacija: DG RTD

Fotografija: ©Roberta F., Wikimedia Commons