Svjetski dan pomorstva: EU radi na zaštiti mora i održivom rastu

Svjetski dan pomorstva obilježava se 29. rujna. Oko 50% stanovništva Europske unije živi u obalnim područjima, a pomorsko gospodarstvo od presudne je važnosti za europsko gospodarstvo jer predstavlja 5,4 milijuna radnih mjesta i stvara više od 500 milijardi € godišnje.
 Nadalje:

  • 40% unutarnje trgovine Europske unije čini morska trgovina
  • EU je svjetski lider u pomorskom prometu – europski brodari upravljaju s 30 % svjetskih brodova i više od 42 % vrijednosti pomorske trgovine
  • 90% globalnih pučinskih vjetroelektrana instalirano je u europskim vodama, a polovica svjetskih tvrtki za energiju valova i plime i oseke ima sjedište u Europi
  • obalni i pomorski turizam zapošljava 3,2 milijuna ljudi, stvara ukupno 183 milijarde € (više od jedne trećine pomorskog gospodarstva).

Kako bi poboljšala rast pomorskog gospodarstva, Europska unija ulaže u strategiju Plavi rast, koja podržava održivi rast u morskim i pomorskim djelatnostima (akvakultura, oceanska energija, obalni turizam, morska biotehnologija, rudarstvo).


Strategija pomorske sigurnosti (EUMSS) za globalno pomorsko dobro zajednički je odgovor Europske unije na izazove koji utječu na sigurnost ljudi, aktivnosti i imovine u globalnom pomorskom dobru. Obuhvaća akcijski plan koji uključuje mnoge različite partnere, od lokalne do međunarodne razine.

Više informacija: DG MARE