Najava: obilježavanje Europskog dana jezika

Europski dom Dubrovnik u okviru aktivnosti svoga informacijskog centra Europe Direct Dubrovnik organizira u suradnji s obrazovnim ustanovama i udrugama u kulturi te mađarskim, španjolskim i albanskim konzulatima u Dubrovniku obilježavanje Europskog dana jezika, 26. rujna.

Zabavno-edukativni program počinje 26. rujna u 10:30 sati ispred crkve svetoga Vlaha, a u njemu sudjeluju učenici osnovnih škola i srednjih škola, studenti, predstavnici udruga, stranci koji žive u Dubrovniku i gradski vodiči. Program će voditi najpoznatiji Englez u Dubrovniku Mark Thomas.

Program se nastavlja u 19:30 u Teatru Bursa predstavom na temu tolerancije u obliku forum kazališta, koju Europski dom Dubrovnik organizira u suradnji s Kazališnim studiom. Šestero mladih u dobi 16 – 25 godina izvest će dio Shakespeareovog „Mletačkog trgovca“, a važnu ulogu ima i publika jer se u ovom obliku kazališta predstava u određenom trenutku prekida, i gledatelji tada predlažu kako da se scena dovrši, nakon čega sudjeluju u raspravi.

Vijeće Europe pokrenulo je obilježavanje Europskog dana jezika 2001. godine s ciljem poticanja višejezičnosti i višekulturalnosti u Europi. Kroz različita događanja građanima se želi skrenuti pozornost na važnost učenja stranih jezika, u svakoj životnoj dobi, kroz formalno i neformalno obrazovanje, a u svrhu što boljeg međukulturnog razumijevanja. Obilježavanje Europskog dana jezika u Dubrovniku, organizirano uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika, treće je po redu obilježavanje tog dana u organizaciji Europskog doma Dubrovnik. Prošlogodišnje događanje proglašeno je najinovativnijim obilježavanjem Europskog dana jezika 2015. na službenoj stranici inicijative.