Europska komisija pokrenula tri nagrade Horizon za energetske inovacije

Europska komisija danas je pokrenula tri nagrade Horizon za poticanje inovacija i pronalaženje rješenja za izazove u području energetike.


Nagradama ukupne vrijednosti 3 250 000 € nagradit će se inovativni pristupi u integraciji solarne energije u povijesne građevine, korištenju obnovljivih izvora energije u bolnicama i razvoju proizvoda koji pomažu u smanjivanju emisija ugljika dioksida (CO2) njegovom ponovnom uporabom.
 

Povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas rekao je: "Zaštita naše bogate kulturne baštine i osiguravanje vrhunskih bolnica ne moraju biti u suprotnosti s našim ciljem za održivu, pristupačnu energetsku budućnost s niskom razinom ugljika. Nagrade će pomoći mobilizirati talent potreban za pronalazak novih načina razvoja postojećih tehnologija za postizanje tih ciljeva, a inovativna ponovna uporaba CO2 pomoći će u borbi protiv klimatskih promjena, jednog od najvećih društvenih izazova u svijetu."
 

Nagrada Fotovoltaici susreću povijest (750 000 €), bavi se tehničkim ograničenjima u integriranju fotonaponskih izvora energije u povijesna urbana područja. Nagrada će se dodijeliti najprikladnijem arhitektonskom i estetskom dizajnu za fotonaponski energetski sustav koji ujedno predstavlja optimalno tehničko rješenje.
 

Nagrada Bolnica s niskom razinom ugljika (1 milijun €) doprinijet će pronalaženju rješenja za korištenje stopostotnih obnovljivih izvora energije u proizvodnji toplinske i električne energije u bolničkim zgradama. Nagradu će dobiti inovativno rješenje koje uspije integrirati nekoliko tehnologija u jedan energetski sustav, koji može jamčiti nesmetanu opskrbu energijom.
 

Nagrada Ponovna uporaba CO2 (1,5 milijun €) dodijelit će se za razvoj inovativnog proizvoda koji ponovno koristi ugljični dioksid (CO2), doprinoseći neto smanjenju emisija.
 

Rok za prijave za prvu nagradu je do 26. rujna 2018., a za druge dvije do 3. travnja 2019. Pravila natječaja dostupna su na stranici nagrade Horizon.

Više informacija: Horizon 2020