Hrvatska u europskoj akciji razbijanja mreže krijumčara migranata na zapadnobalkanskoj ruti

U akciji razbijanja kriminalnih mreža krijumčara migranata koje djeluju na zapadnobalkanskoj ruti Sirocco-2, koju je zajednički provelo deset europskih država, a podržao Europol, uhićeno je 39 krijumčara.

 

Policija i granične uprave Austrije, Bugarske, Hrvatske, Bivše jugoslavenske republike Makedonije, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Švicarske udružile su snage u ovoj 36-satnoj akciji. Operativni centar, koji uključuje privremene časnike za vezu iz regije, postavljen je u zajedničkom operativnom uredu u Beču kako bi podržao stalne prekogranične operacije. Mobilni tim analitičara (EMAST) Europolovog Europskog centra za borbu protiv krijumčarenja migranata (EMSC) raspoređen je na glavnim kriminalnim čvorištima u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj kako bi olakšao razmjenu informacija u realnom vremenu i obavljao usporedbu podataka uživo.


Cilj je akcije potaknuti razmjenu informacija u realnom vremenu i reakciju tijela zaduženih za provedbu zakona kako bi se otkrile aktivnosti krijumčarenja migranata. Razmjena informacija u realnom vremenu jedan je od najboljih alata za provedbu zakona u sprečavanju prekograničnih kriminalnih aktivnosti. Zahvaljujući ovoj tehnici, krijumčar koji je pokušao pobjeći iz Mađarske sa šest sirijskih ilegalnih migranata zaustavljen je u Austriji nakon potjere kroz Slovačku. Otkriveno je gotovo 30 slučajeva krijumčarenja migranata, uhićeno 39 krijumčara migranata i presretnuto 580 krijumčarenih migranata.

Više informacija: Europol