Objavljen natječaj za Pelješki most

Povodom početka projekta izgradnje Pelješkog mosta, ukupne vrijednosti 525 947 820 eura, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković održali su 20. lipnja konferenciju za medije u prostorijama Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u Zagrebu.

Projekt „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom“, kojim je predviđena izgradnja Pelješkog mosta, sufinancira se EU sredstvima u iznosu od 330 milijuna eura, odnosno 78,5 posto od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova projekta.

Objavom natječaja za odabir izvođača radova na Pelješkom mostu i izgradnju pristupnih cesta označen je početak najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj financiranog iz fondova Europske unije.

„Pelješki most više nije samo želja ove ili one Vlade, Pelješki most je sada stvarnost! Objavom ovog natječaja u predviđenom roku pokazali smo da smo spremni za velike EU projekte koji su pred nama“, izjavio je ministar Tolušić.

U razdoblju od 2016. do 2022. godine predviđene su četiri faze projekta koje uključuju izgradnju pristupnih cesta mostu, izgradnju samog mosta Pelješac, izgradnju dionice ceste na Pelješcu (relacija Zaradeže - Prapratno) i izgradnju tzv. Stonske obilaznice (relacija Đonta - Doli).

Izvor: Europski strukturni i investicijski fondovi