Mali Lošinj, Sardinija, Barcelona i Bretanja osvojili nagradu Europske komisije za održivi razvoj!

Na svečanoj dodjeli nagrada za održivo i pristupačno upravljanje turizmom, uključujući dostignuća na području zaštite okoliša, održanoj u Bruxellesu 22. travnja 2016., Mali Lošinj osvojio je nagradu Europskog sustava pokazatelja za održivi razvoj (ETIS) - nagradu za širinu i dubinu prikupljenih spoznaja o praksama održivog turizma na otoku, zahvaljujući projektu koji broji 130 pokazatelja.


Mali Lošinj jedno je od prvih odredišta u Hrvatskoj koje je sudjelovalo u pilot projektu Europski sustav pokazatelja za turizam. "Turistička zajednica Grada Malog Lošinja spojila je lokalne pokazatelje s ETIS pokazateljima kako bi pratila impresivnih 130 pokazatelja. Količina prikupljenih podataka pružila je detaljan i iznenađujući uvid u to kako upravljati politikom i praksom održivog razvoja turizma na otoku", ističu iz Europske komisije.

Luigi Cabrini, predsjednik Globalnog vijeća za održivi turizam UNWTO-a i glavni govornik na svečanosti, istaknuo je: "Cilj je ETIS-a uspostaviti jasne standarde koji nam pomažu na mjerljiv način utvrditi što održivi turizam uistinu znači. Navedena pobjednička odredišta turizam su podredila dobrobiti lokalnog stanovništva kao i posjetitelja, donoseći financijsku i kulturnu korist i pritom svodeći negativne društvene i okolišne posljedice na najnižu moguću razinu."

Europska je komisija osmislila proces Europskog sustava pokazatelja za turizam za održiva odredišta kojima se upravlja na lokalnoj razini, a namjenjen je za praćenje, upravljanje i jačanje održivosti turističkog odredišta. Niz od 27 glavnih i 40 izbornih pokazatelja korisno je sredstvo za praćenje rezultata, donošenje boljih upravljačkih odluka i utjecanje na odgovarajuće politike odredišta.

"Visit South Sardinia" ukupni je pobjednik za održivost zahvaljujući svom inovativnom pristupu objedinjavanja EU-ovih i UN-ovih pokazatelja održivosti dok je Provincija Barcelona osvojila nagradu za najbolju pristupačnost zbog svojeg pristupa „Turizam za sve“. Bretanja je osvojila ETIS-ovu nagradu za rad na razvoju ponude zelenog turizma u legendarnom šumskom predjelu. Četiri odredišta osvojila su 2** u mjerenju socijalnih i kulturnih utjecaja: Dark Sky Alqueva u Portugalu, Torroella de Montgri-l'Estartit i Llanca u Španjolskoj, Ljubljana te Comunitat Valencia u Španjolskoj. Kategorija 1* za potignute utjecaje na okoliš dodjeljena je Podgorici u Crnoj Gori i Abano Terme u Italiji. Andaluzija u Španjolskoj i Južni Limburg u Nizozemskoj dobili su posebnu pohvalu za održivo upravljanje odredištem i poboljšanja u pristupačnosti.

Izvor: Lošinj - otok vitalnosti