Europska građanska prava – rezultati javnog savjetovanja i Eurobarometra

Europska komisija objavila je novo izvješće Eurobarometra o građanstvu Unije i izbornim pravima koja ga prate. Istraživanje pokazuje da je više Europljana (87%) nego ikad prije upoznato sa statusom koji imaju kao građani Unije.
 

Građani su najviše svjesni prava na slobodu kretanja i prava na podnošenje žalbe Europskom parlamentu, Europskoj komisiji i Europskom pučkom pravobranitelju. Većina Europljana u svih 28 država članica smatraju slobodno kretanje građana pozitivnim.

 

Međutim, istraživanja su otkrila potencijal za daljnje povećanje svijesti i znanja građana o njihovim pravima u Europskoj uniji te za promicanje političkog sudjelovanja.
 

  • Velika većina ispitanika (84%) kažu kako bi bolje informacije o tome kako EU utječe na svakodnevni život građana potaknule više ljudi da glasuju na izborima za Europski parlament.

  • Većina ispitanika (80%) smatra kako bi pisma s objašnjenjem kako se registrirati i glasati olakšala glasanje na europskim i nacionalnim izborima.

  • Europljani koji žive u inozemstvu misle da bi bilo lakše glasati u zemlji podrijetla, ako bi mogli glasovati u veleposlanstvu ili konzulatu (74%) ili putem elektroničkih ili online izbora (71%).

  • Samo oko četvrtina Europljana (26%) kažu da se osjećaju informiranima o tome kako postupiti kada smatraju da se njihova pravo europskih građana ne poštuju.

 

Više informacija: DG JUST