Pokrenut Plan za istraživačke infrastrukture u Europi

Veliki teleskopi, akceleratori čestica i stanice za zaštitu okoliša neke su od tema koje pokriva osam novih projekata istraživačke infrastrukture koji su danas najavljeni kao dio Plana Europskog strateškog foruma za istraživačke infrastrukture (ESFRI) za 2016. Plan je pokrenut danas u sjedištu Nizozemske kraljevske akademije umjetnosti i znanosti u Amsterdamu.


Glavni direktor Europske komisije za istraživanje i inovacije Robert-Jan Smits rekao je: "Kako bi zadržala prednost u području znanstvenih otkrića, Europa treba osigurati svojim znanstvenicima i inovatorima pristup najboljim istraživačkim infrastrukturama. To zahtijeva strategiju i financiranje. Dvadeset i jedan projekt koji je ESFRI identificirao veliki su doprinos u ovom kontekstu."

ESFRI identificira istraživačke institucije od paneuropske važnosti koje su potrebne za jačanje znanstvene izvrsnosti i konkurentnosti u Europskoj uniji. Ažurirani Plan sada se sastoji od 21 projekta istraživačke infrastrukture u fazi razvoja ("ESFRI projekti"). Plan sadrži i 29 projekata koji su u tijeku ili su završeni ("ESFRI orijentiri").

Projekti uključeni u Plan takve su veličine da ih se ne može realizirati na nacionalnoj razini. Osam novih postrojenja pomoći će u pomicanju granica znanosti u važnim područjima:
 
  ♦ okoliš

  • ACTRIS: zemaljske stanice za razumijevanje prošle, sadašnje i predviđanje buduće evolucije atmosfere (koordinira Finska)
  • DANUBIUS-RI: interdisciplinarna istraživačka i inovacijska infrastruktura za riječno-morske sustave (koordinira Rumunjska)
   
  ♦ zdravlje i hrana
  • EMPHASIS: Integrirana infrastruktura za višeskalnu fenotipizaciju usmjerenu na sigurnost hrane u različitim agro-klimatskim scenarijima (koordinira Njemačka)
   
  ♦ fizičke znanosti
  • EST: Napredni teleskop za promatranje Sunca i njegove magnetske aktivnosti (koordinira Španjolska)
  • KM3Net 2,0: reorijentirani neutrino teleskop za istraživanje astročestica i oscilacija (koordinira Nizozemska)
  • HL-LHC: nadogradnja velikog hadronskog sudarača u CERN-u – najvećeg sudarača čestica na svijetu za istraživanje nove fizike
  • ESRF Nadogradnje: Faza I i Faza II programa nadogradnje Europskog laboratorija za sinkrotrono zračenje
 
   ♦ društvena i kulturna inovacija
  • E-RIHS: infrastruktura za interpretaciju, očuvanje i dokumentiranje baštine te upravljanje njome (koordinira Italija).

Više informacija: DG RTD

Izvor fotografije:

National Institute of Polar Research, Tokio