Hrvatska policija uz potporu Europola razbila balkansku grupu krijumčara kokaina

Hrvatska policija u suradnji s kolegama iz Austrije, Njemačke i Nizozemske, te uz podršku Europola, uhitila je 13 osumnjičenih osoba koje pripadaju balkanskoj grupi organiziranog kriminala odgovornoj za uvoz velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu preko Nizozemske.

U istrazi poznatoj kao Operacija Dunav, koja je trajala nekoliko mjeseci, istražitelji su uspjeli locirati skrovište s drogom dvojice hrvatskih građana koji žive u Nizozemskoj.

S ove lokacije drogu su prodavali kupcima u Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Operacija Dunav otkrila je da su osumnjičeni u 12 odvojenih slučajeva prodali oko 34 kg kokaina, od čega je 7,7 kg zaplijenjeno u šest odvojenih operacija u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Spomenutom istragom omogućeno je prepoznavanje i potom uhićenje ukupno 13 osumnjičenih: šest hrvatskih, pet austrijskih i dva srpska državljana.

Europol je odigrao značajnu ulogu pruživši istražiteljima platformu za susrete i razmjenu operativnih podataka. Uz pomoć analize koju su izvršili Europolovi analitičari bilo je moguće osigurati istražiteljima u gore spomenutim zemljama dovoljno informacija kako bi usmjerili istragu u pravom smjeru.


Izvor: Europol