Otvoreno novo izdanje natječaja za najbolje europske društvene inovacije

Europska komisija pokrenula je natječaj Europska društvena inovacija 2016. u Amsterdamu 25. veljače. Natječajem se želi poduprijeti integraciju izbjeglica i migranata.

Kako bi se ostvario potencijal izbjeglica i migranata, potrebni su novi pristupi kojima bi im se omogućilo sudjelovanje u društvenom, gospodarskom, kulturnom i političkom životu zemlje domaćina.


Tema natječaja je "Integrirane budućnosti", a cilj je pronaći inovacije u proizvodima, tehnologijama, uslugama i modelima, uključujući i ideje o:

  • obrazovanju i razvoju vještina
  • zapošljavanju i poduzetništvu
  • pristupu odgovarajućem smještaju i zdravstvenim uslugama
  • sigurnosti i ljudskim pravima
  • koheziji zajednice i kulturnoj raznolikosti.


Natječaj je otvoren za pojedince, grupe i organizacije diljem Europske unije i iz država koje sudjeluju u programu Obzor 2020. Posebno se potiču prijave izbjeglica i migranata ili one stvorene u suradnji s njima. Natječaj će pomoći u pretvaranju najinovativnijih ideja u stvarne projekte s održivim utjecajem. Trideset najperspektivnijih rješenja ući će polufinale i biti pozvani na mentorsku akademiju za društvene inovacije u Berlinu početkom srpnja.


Tri najbolje inovacije bit će nagrađene novčanom nagradom od 50 000 eura na dodjeli nagrada u Bruxellesu u listopadu 2016.


Rok za prijave je petak 8. travnja 2016. u 12.00 sati (podne po srednjoeuropskom vremenu).


Više informacija: DG GROW