Zapošljavanje iskusnih istraživača unutar MSP-a

Izvršna agencija za malo i srednje poduzetništvo Europske unije (EASME) pokrenula je novu inicijativu SME Innovation Associate kako bi se olakšalo povezivanje talentiranih istraživača s europskim malim i srednjim poduzetništvom te start-up poduzećima, a u svrhu jačanja inovativnih ideja u istraživačkim ili inovacijskim projektima.

Inicijativom SME Innovation Associate, Europska komisija financira zapošljavanje postdoktorskih istraživača za daljnje istraživanje ili inovaciju poslovne ideje na period od godinu dana. Financirat će se 90 malih i srednjih poduzetnika, a ostvarena međunarodna mobilnost istraživača jedan je od uvjeta za prijavu.

Dodatno, malim i srednjim poduzećima dodijelit će se i individualna bespovratna sredstva kako bi se osigurale plaće i ostali troškovi zapošljavanja iskusnih znanstvenika, uključujući i troškove istraživanja.

Interes tvrtke za suradnju objavit će se i na EURAXESS Jobs portalu.


Uvjeti prijave za MSP:

  • sudjelovati mogu samo predstavnici malog i srednjeg poduzetništva (uključujući i start-up poduzeća) koji su osnovani u državama članicama EU ili pridruženim zemljama programa Obzora 2020.
  • prijavitelji moraju ispuniti upitnik samoprocjene poduzeća. Prihvatljive su one tvrtke kojima je potvrđen status malog i srednjeg poduzetnika.

Uvjeti prijave za istraživače:
  • posjedovanje doktorata (ili ekvivalenta)
  • mogućnost demonstriranja stručnosti tražene u natječaju
  • ostvarivanje međunarodne mobilnosti – odnosno u trenutku zapošljavanja istraživač ne može boraviti ili provoditi svoju glavnu djelatnost u državi u kojoj je tvrtka osnovana i to ne više od 12 mjeseci u 3 godine prije datuma zapošljavanja.

Izvor: Obzor 2020