STARTS - velika nagrada Europske komisije za inovacije u tehnologiji, industriji i društvu potaknute umjetnošću

Ars Electronica pokrenula je u ime Europske komisije natječaj za nagradu STARTS namijenjenu inovativnim projektima na granici znanosti, tehnologije i umjetnosti. Dva najbolja projekta dobit će novčanu nagradu od 20 000 eura.


Prijave su otvorene do 4. ožujka 2016., a prijaviti se mogu umjetnici ili umjetnički kolektivi, znanstvenici i poslovni ljudi diljem svijeta.

Kakvi se projekti mogu prijaviti?

  • Inovativni projekti koji imaju svojstva tehnologije i umjetnosti; strogo umjetnički ili strogo tehnološki orijentirani projekti nisu prihvatljivi.
  • Sva umjetnička djela i prakse koje imaju veze s inovacijama u području tehnologije, poslovanja i/ili društva; STARTS nije ograničen na određeni žanr, kao što su medijska umjetnost i digitalna umjetnost.
  • Tehnološki i znanstveno-istraživački projekti inspirirani umjetnošću ili oni u koje su umjetnici uključeni (to uključuje informacijske i komunikacijske tehnologije, ali nije ograničeno na njih).
Pobjednike će odabrati žiri sastavljen od međunarodnih stručnjaka, a njihovi će projekti biti predstavljeni na Festivalu Ars Electronica, koji će se održavati od 8. do 12. rujna u Linzu te na BOZAR-ovom Festivalu elektroničke umjetnosti, koji će se održavati od 23. do 25. rujna u Bruxellesu.

Više informacija: STARTS Prize '16

Fotocredit: Saša Spačal, Mirjan Švagelj, Anil Podgornik