Promocija poljoprivrednih proizvoda Europske unije - objavljeni novi pozivi za dostavu prijedloga

Europska komisija otvorila je danas prve pozive za promotivne kampanje za poljoprivredne proizvode Europske unije u skladu s novim pravilima Unije za promociju.
 

Prema novim pravilima, koja se primjenjuju od 1. prosinca 2015. godine, iz fondova EU-a mogu se sufinancirati višegodišnji projekti usmjereni na pronalaženje novih tržišta i promicanje poljoprivrednih proizvoda Europske unije, ne samo unutar Unije, već i na tržištima trećih zemalja - s različitim stopama sufinanciranja. Oko 111 milijuna eura iz proračuna EU-a dostupno je za promociju u 2016. godini.
 

Povjerenik Europske komisije Phil Hogan, nadležan za poljoprivredu i ruralni razvoj, rekao je: "Drago mi je što mogu potvrditi da su pokrenuti prvi pozivi za dostavu prijedloga u skladu s novim pravilima za promociju. Podsjećam da ovogodišnji program uključuje 30 milijuna eura što je namijenjeno za problematične sektore mlijeka i svinjskog mesa. Europska poljoprivredno-prehrambena proizvodnja je posljednja na svjetskom tržištu. S proračunom od 111 milijuna eura ove godine, i jednostavnijim sustavom za prijavljivanje, optimističan vjerujem da ove mjere mogu potaknuti naš izvoz i time stvoriti nova radna mjesta i rast u ruralnim područjima diljem Europe. Kao daljnji napor u promicanju poljoprivrednih proizvoda Europske unije, osobno ću obaviti niz posjeta trećim zemljama. Idući tjedan putujem u Kolumbiju i Meksiko u pratnji delegacije europskih proizvođača."
 

Nastavno na obvezu promicanja europskih poljoprivrednih proizvoda iz godišnjeg programa rada Komisije, u pozivima za dostavu prijedloga utvrđene su pojedinosti o ciljevima, kriterijima, financijskim odredbama, rasporedu i postupku za podnošenje prijedloga.
 

Danas su objavljena dva poziva:

poziv za jednostavne programe

poziv za programe u kojima sudjeluje više korisnika

Za jednostavne programe (od jedne ili više organizacija u istoj državi članici), poziv navodi detalje o prioritetima Komisije za promotivne kampanje na unutarnjim i vanjskim tržištima. Za vanjska tržišta, posebno su naglašene treće zemlje s najvećim potencijalom za rast. Kao odgovor na tešku situaciju s kojom se suočavaju sektori mliječnih proizvoda i svinjskog mesa, Komisija je također izdvojila iznos od 30 milijuna eura za promotivne kampanje za mliječne proizvode i svinjsko meso.
 

Poziv za 2016. za programe u kojima sudjeluje više korisnika (od organizacija u više od jedne države članice ili od jedne ili više europskih organizacija), ima samo jedan prioritet, a to su programi u kojima sudjeluje više korisnika na unutarnjem tržištu ili u trećim zemljama, s obzirom na činjenicu da za 2016. proračun za programe u kojima sudjeluje više korisnika iznosi 14 milijuna eura. Iznos za programe u kojima sudjeluje više korisnika znatno će se povećati u narednim godinama kao što je predviđeno u reformi: od oko 50 milijuna eura u 2017. na oko 100 milijuna eura od 2019. godine.

Prijave treba dostaviti Komisiji (a ne tijela država članica) do 28. travnja 2016. Zahtjev treba dostaviti izravno Komisiji pomoću novog namjenskog elektronskog portala. Komisija će zatim ocijeniti programe i odlučiti na jesen koje će projekte prihvatiti.

Više informacija: DG AGRI