Pokrenuta web stranica o najtraženijim bjeguncima u Europi

Europska tijela za provedbu zakona udružila su snage kako bi stvorila namjensku web stranicu (www.eumostwanted.eu) pomoću koje javnost može pomoći policiji u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europi.
 

Stranicu je pokrenula Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), mreža policijskih službenika iz 28 država članica Europske unije specijaliziranih za poduzimanje neposrednih mjera pronalaska i uhićenja bjegunaca. Uz potporu Europola, stranica će objavljivati informacije o najozloglašenijim međunarodno potraživanim kriminalcima, osuđenim ili osumnjičenim za počinjenje teških kaznenih ili terorističkih djela u Europi.

S ciljem povećanja sigurnosti u EU, ovo je prva inicijativa na paneuropskoj razini za zajedničko predstavljanje popisa najtraženijih na zajedničkoj platformi. Od danas, građani mogu prosljeđivati korisne informacije putem web stranice, čak i anonimno.
 

Sadržaj stranice bit će dostupan na 17 jezika Europske unije, a njime će upravljati i objavljivati ga nacionalni ENFAST-ovi timovi u državama članicama: Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Cipru, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu. Administratori će postavljati podatke o najtraženijim bjeguncima u svojim državama te će o njima izravno zaprimati sve obavijesti. Kako bi stranica bila pristupačna korisnicima te prikazivala kompaktni popis, svaka će država objavljivati podatke o ograničenom broju ciljanih osoba koji se redovito odabiru i ažuriraju na temelju prioriteta.
 

Europol je podržao ovaj ENFAST-ov projekt razvojem sigurne platformu za web stranicu "Najtraženiji bjegunci u Europi". Europol će također pružati potporu ENFAST-ovim administratorima u tehničkim pitanjima, kao što su prijavljivanje i pravo pristupa.
 

Više informacija: Europol
                            MUP