Javno savjetovanje o zakonodavstvu Europske unije protiv krijumčarenja migranata

Što treba učiniti kako bi se ojačala učinkovitost Europske unije u borbi protiv kriminalnih mreža uključenih u krijumčarenje migranata? Kako poboljšati postojeće zakone o krijumčarenju migranata? Treba li povećati kaznene sankcije za one koji pomažu pri ilegalnom ulasku, tranzitu i boravku u Europskoj uniji? Što se može učiniti kako bi se izbjegli rizici od kriminalizacije onih koji pružaju pomoć migrantima iz humanitarnih razloga?

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje kako bi prikupila mišljenja o funkcioniranju postojećeg zakonodavstva o prevenciji i suzbijanju krijumčarenja migranata i o tome što bi se moglo učiniti da se ono dodatno ojača. Poboljšanje postojećeg zakonodavstva jedna je od prioritetnih aktivnosti utvrđenih Europskim migracijskim programom i Akcijskim planom EU-a protiv krijumčarenja migranata, usvojenima u svibnju 2015. godine.

"Krijumčarenje je opasno i izlaže ljude nesigurnim i nehumanim uvjetima putovanja. [...] Kako bi zaštitila ljude od tih kriminalaca, Europska je unija poduzela mnoge važne inicijative u borbi protiv krijumčarenja, što je rezultiralo uhićenjem stotina pomagača. [...] Još jedan značajni element proizašao iz rasprave o suzbijanju krijumčarenja jest da nevladine organizacije - te lokalne i regionalne vlasti - koje pružaju pomoć prokrijumčarenim migrantima neće biti kriminalizirane. U potpunosti se slažem s tim, naravno, kao i s potrebom zaštite temeljnih prava onih koje se krijumčari. Oni koje moramo kazniti su krijumčari!" rekao je Dimitris Avramopoulos, povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo.

Savjetovanje je otvoreno do 6. travnja 2016. za široku lepezu dionika (građane, vladine i nevladine organizacije, privatna poduzeća itd.).

Više informacija: DG HOME