Otvorene prijave za Europsku prijestolnicu mladih za 2019. godinu

Prijave za titulu Europske prijestolnice mladih (EYC) za 2019. službeno su otvorene! Do 28. veljače 2016. godine europske će općine imati priliku predstaviti se kao kandidati za EYC 2019. Pobjednik će biti proglašen na Općoj skupštini Europskog foruma mladih u studenom 2016. godine.
 

Europski forum mladih svake godine dodjeljuje titulu Europske prijestolnice mladih drugom europskom gradu. Tijekom EYC godine nositelj titule organizira događanja i projekte, svrha kojih je pokazati aktivnu i važnu ulogu koju mladi ljudi i organizacije mladih imaju u društvu. Titula EYC dodijelit će se jedanaesti put 2019. godine, a prvi je put dodijeljena Rotterdamu 2009. Od tada su titulu dobili Torino (2010), Antwerpen (2011), Braga (2012), Maribor (2013.), Solun (2014), Cluj-Napoca (2015.), a budući nositelji su Ganja (2016), Varna (2017) i Cascais (2018).

Gradovi prijavitelji moraju predati višestrani program u kojem će navesti svoju motivaciju, planirani dugoročni društveni utjecaj titule, kao i planove za nastavljanje i proširenje projekata povezanih s mladima. Ove aktivnosti trebaju imati jasnu europsku dimenziju i nadovezati se na europske politike za mlade, uključujući sudjelovanje mladih, neformalno obrazovanje, zapošljavanje, socijalnu uključenost, volontiranje, međunarodnu suradnju, multikulturalizam i integraciju.

Nezavisni žiri sastavljen od stručnjaka za politike za mlade i praktičara iz institucija i civilnog društva, predstavnika privatnog sektora, medija te lokalnih i regionalnih vlasti izabrat će pet kandidata koji ulaze u uži izbor. Ovih će pet kandidata dobiti povratne informacije i preporuke o tome kako mogu poboljšati svoje prijave, prije nego što konačni pobjednik bude proglašen na Općoj skupštini Europskog foruma mladih u studenom 2016. godine.

Više informacija: European Youth Capital