Ususret COP21: natječaj za poticanje inovacija koje smanjuju emisije ugljika iz gradova

Svjetski gospodarski forum i Zajednica znanja i inovacija u području klimatskih promjena Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (Climate-KIC) pokrenuli su natječaj za poticanje razvoja inovacija koje smanjuju emisije ugljika iz gradova "Decarbonathon". Svrha je natječaja pomoći u provedbi dogovora koji bi trebao biti postignut na 21. konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP21).
 

"Decarbonathon" je stvoren na inicijativu mladih globalnih vođa Svjetskog gospodarskog foruma. U organizaciju ovog događanja uključeno je nekoliko svjetskih organizacija, uključujući Climate-KIC i njegove partnere ENGIE i Centar za mjerenje ugljika Nacionalnog laboratorija za fiziku u Ujedinjenom Kraljevstvu kao i Nacionalni institut za industrijsko vlasništvo (INPI) u Francuskoj.

Sudionici, koji će se natjecati u timovima sastavljenim od 1 do 6 članova, pozvani su da predlože rješenja u nekoliko područja:

  • održiva mobilnost;
  • energetski učinkovite zgrade;
  • održiva proizvodnja energije;
  • potrošnja.
Njihova rješenja trebaju biti primjenjiva na razini grada od strane gradskih vlasti ili građana u kratkom razdoblju od dvije do pet godina. Sudionici će imati priliku osvojiti stažiranje u trajanju od dva do šest mjeseci, a četiri najbolja tima osvojit će: električne bicikle, ekološki prihvatljiva putovanja, slušalice Parrot Zik 2.0 i termostate Smart Netatmo. Tim koji dobije najviše glasova publike bit će nagrađen satovima Apple Watch Sport.

Rok za registraciju sudionika je 22. studenog 2015.

Više informacija: Climate-KIC