Hrvatski projekt među finalistima natječaja za najbolje europske društvene inovacije

Žiri sastavljen od uspješnih europskih društvenih inovatora odabrao je 10 finalista u natječaju Europska društvena inovacija 2015. Među finalistima, odabranima od 30 polufinalista i ukupno više od 1 400 prijavljenih projekata iz 40 zemalja, i hrvatski je projekt Smart Hearing Aid (Pametno slušno pomagalo). Smart Hearing Aid natjecat će se za jednu od tri nagrade od 50 000 eura koje će dobiti tri najbolja projekta 25. studenog u Bruxellesu.
 

U ovogodišnjem natječaju posebice su se tražile ideje koje će promovirati 'nove načine rasta' u europskom društvu. U uži su izbor ušle ideje s potencijalnom koristi za pojedince, zajednice, države i čitave regije koje odražavaju probleme koji najviše brinu mnoge Europljane. Svrha je inovacija odgovoriti na probleme povezane sa starenjem stanovništva, otpadom od hrane, održivom proizvodnjom, organskim uzgojem, dostupnošću itd.

Smart Hearing Aid je proizvod koji su mladi hrvatski inovatori Jelena Herceg i Tomislav Fabeta razvili uz pomoć riječke tehnološke tvrtke E-glas. Cilj je projekta poboljšati interakciju osoba koje imaju probleme sa sluhom tako što će im se pomoći da kontroliraju čujnost okolnih zvukova.

Ostali finalisti dolaze iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije i Poljske.


Više informacija: DG GROW
                            Netokracija

Fotografija: DG GROW