Pristup zdravstvenim uslugama u Europskoj uniji: pokrenuto javno svjetovanje o prethodnom mišljenju

Europska komisija i neovisan panel stručnjaka, koji daje neobvezujuće savjete o pitanjima povezanim s "učinkovitim načinima ulaganja u zdravlje", pokrenuli su 28. rujna javno savjetovanje o prethodnom mišljenju koje istražuje mogućnosti za djelovanje na poboljšanju jednakosti u pristupu zdravstvenim uslugama u Europskoj uniji.
 

Pozivaju se zainteresirane strane da putem interneta podnesu komentare na prethodno mišljenje prije 6. studenog 2015. godine.

Prethodno mišljenje bavi se zaprekama pristupu zdravstvenoj skrbi i istražuje mjere politike koje ih mogu prevladati. Načini poboljšanja jednakosti mogu uključivati usklađivanje financijskih resursa sa zdravstvenim potrebama, pristupačne i dostupne zdravstvene usluge, dostupnost dovoljnog broja zdravstvenih radnika s pravim vještinama i dostupnost kvalitetnih lijekova i medicinskih proizvoda. Prethodno mišljenje posvećuje posebnu pozornost pristupu zdravstvenim uslugama za zapostavljene skupine kao što su Romi, neregistrirani migranti i osobe s psihičkim problemima.

Relevantni komentari odrazit će se na završno mišljenje, za koje se očekuje da će biti usvojeno do kraja studenog 2015. godine.

Više informacija: DG SANTE