Nove mjere za grijače mogle bi potrošačima smanjiti račune za električnu energiju do 20%

Od 26. rujna na snagu stupaju nova pravila Europske unije o ekološkom dizajnu i oznakama energetske učinkovitosti za bojlere, toplinske pumpe i grijače vode.

Nova oznaka energetske učinkovitosti prikazati će razinu energetske učinkovitosti spomenutih proizvoda, omogućujući potrošačima odabir najučinkovitijih modela. U isto vrijeme, proizvodi će biti podložni mjerama ekološkog dizajna koje zahtijevaju od proizvođača poboljšanje energetske učinkovitosti proizvoda bez negativnog utjecaja na njihovu učinkovitost. Pravila se primjenjuju na nove proizvode, a ne na one koji su već na tržištu.

Promjena bi trebala smanjiti račune za energiju u kućanstvu smanjenjem potrošnje energije. Novi bi kondenzacijski bojleri, na primjer, mogli uštedjeti potrošačima i do 275 € godišnje u odnosu na starije modele.

Očekuje se da će ova pravila europskim potrošačima smanjiti račune za električnu energiju do 20%. Mjere će smanjiti godišnju potrošnju energije za iznos jednak potrošnji Portugala i Austrije zajedno. Također se očekuje da će smanjiti emisije CO2 za iznos jednak godišnjim emisijama Belgije, te smanjiti uvoz energije na 480 milijuna barela uvoznog goriva godišnje.

Više informacija: DG ENER