Obilježen Europski dan jezikâ u Dubrovniku i Mokošici

U okviru aktivnosti svojega informacijskog centra Europe Direct Dubrovnik i u suradnji s obrazovnim ustanovama i udrugama u kulturi te konzulatima Mađarske i Španjolske u Dubrovniku Europski je dom Dubrovnik organizirao obilježavanje Europskog dana jezikâ, 26. rujna.
 

U petak 25. rujna na Stradunu je održan dvosatni zabavno-edukativni program u kojemu su sudjelovali učenici i učenice osnovnih škola Lapad i Marina Držića, Gimnazije Dubrovnik, studenti i studentice američkog koledža RIT Croatia, članice i članovi Slovenskog kulturnog društva “Lipa”, Dubrovačkog kluba stranaca i Europskog doma Dubrovnik. Oko 2000 građana i posjetitelja Dubrovnika pratilo je nastupe više od 100 sudionika i sudionica svih dobi koji su pjevali, glumili, recitirali i čitali na 11 'živih' i dva 'mrtva' europska jezika (grčki i latinski). Pridružili su im se i brojni turisti, pa su se ispred crkve svetoga Vlaha mogli čuti i korejski, katalonski, ruski, maorski i litvanski. U isto su vrijeme mladi mobilni knjižničari Europskog doma Dubrovnik prodavali rabljene knjige na stranim jezicima ispred palače Sponza, a na štandu informacijskog centra Europe Direct Dubrovnik mogle su se uzeti besplatne publikacije o Europskoj uniji. Tom je prilikom predstavljeno i novo izdanje Europskog doma Dubrovnik, brošura “Vaša pitanja i naši odgovori o Europskoj uniji”, u kojoj su prikupljeni odgovori na upite koje su građani najčešće upućivali tijekom dosadašnjeg djelovanja informacijskog centra Europe Direct Dubrovnik, koji je Europski dom Dubrovnik otvorio u studenom 2013.

Na sam Europski dan jezikâ, 26. rujna, program je nastavljen u Mokošici pored Opskrbnog centra gdje su nastupila djeca iz vrtića Pčelica i učenici Osnovne škole Mokošica u pratnji članova ansambla Plazarius Nikole Stražičića i Ive Hrdličke.

Vijeće Europe pokrenulo je obilježavanje Europskog dana jezikâ 2001. godine s ciljem poticanja višejezičnosti i višekulturalnosti u Europi. Kroz različita događanja u svim europskim državama građanima se želi skrenuti pozornost na važnost učenja stranih jezika, u svakoj životnoj dobi, kroz formalno i neformalno obrazovanje, a u svrhu što boljeg međukulturnog razumijevanja.

GALERIJA SLIKA