Pridružite se raspravi o jezicima!

Pridružite se osoblju Europske unije i jezičnim stručnjacima i pratite na internetu raspravu o izazovima višejezičnosti u školama, poslovanju i društvu koja će se održati u Bruxellesu 25. rujna između 12:15 i 14:00 sati. Rasprava će se prenositi na 24 jezika zahvaljujući simultanim prevoditeljima Europske komisije.
 

O čemu je riječ?
Konferenciju će otvoriti potpredsjednica Kristalina Georgieva, koja će istaknuti središnju ulogu jezika za europski projekt i raspraviti implikacije povezane s vođenjem višejezične organizacije. Potpredsjednik Europskog parlamenta Ioan Mircea Pascu iznijet će stav Europskog parlamenta. Ostali govornici su:

  • Alex Rawlings, mladi poliglot / poduzetnik, koji će iznijeti osobni stav o tome zašto su jezici važni;
  • Nathalie Auger sa Sveučilišta u Montpellieru, Francuska, koja će objasniti kako jezična raznolikost može učiniti lekcije francuskog posebno zanimljivim i učinkovitim;
  • Maurice Crul sa Sveučilišta u Amsterdamu, koji će govoriti o tome kako jezična superraznolikost utječe na obrazovanje i na europsko tržište rada.
Raspravu će moderirati Shada Islam, novinarka, spisateljica i ravnateljica politika u think-tanku "Prijatelji Europe".

Sudionici u Bruxellesu moći će sudjelovati u jednoj od pet paralelno radionica o raznim jezičnim temama, koje će se održati u popodnevnim satima.

Događanja u Bruxellesu zajednički organiziraju glavne uprave Europske komisije za obrazovanje i kulturu, ljudske resurse, usmeno prevođenje i prevođenje, s dodatnim inputom iz Eurostata.


Što se događa drugdje u Europi?
Satovi jezika, igre, razgovori, konferencije, radio emisije... održavat će se širom Europe – ili na Europski dan jezika, 26. rujna, ili tjedan prije i poslije.
Više informacija o ovim događanjima možete naći na:
Izvor: DG EAC