Javno savjetovanje o poreznim propisima za alkoholna pića

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje kako bi procijenila treba li mijenjati neke od propisa o posebnom porezu na pivo, vina i drugih alkoholnih pića u svrhu borbe protiv poreznih prijevara i smanjenja prodaje krivotvorenog alkohola.
 

Komisija također želi provjeriti mogu li mali proizvođači alkohola i proizvođači koji ga proizvode u kućnoj radinosti imati koristi od jednostavnijih pravila i nižih trošarina.

Savjetovanje je dio Plana Komisije za bolje donošenje propisa, kojemu je cilj pojednostaviti zakone Europske unije radi smanjenja regulatornih troškova i zaštite potrošača.

Pozivaju se skupine potrošača, proizvođači alkohola, trgovci i druge zainteresirane strane da iznesu svoje mišljenje o širokom rasponu pitanja, kao što su moguće koristi od uspostave izuzeća i zajedničkih smanjenih stopa, posebice za male proizvođače alkoholnih pića i kućne pivare. Cilj je saznati da li su potrošači u Europskoj uniji dobro informirani o tome što piju: primjerice, je li vjerojatnije da je alkohol na popustu krivotvoren i sadrži li štetne kemikalije.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: "Trenutni propisi o razvrstavanju i strukturi trošarina za alkoholna pića ostavljaju previše prostora za interpretaciju, tako da neki proizvođači mogu iskoristiti porezne rupe proizvodnjom i prodajom krivotvorenog alkohola. Sudjelovanjem u ovom javnom savjetovanju, zainteresirane strane i potrošači mogu utjecati na smanjenje prijevare u ovom području. Također želimo vidjeti na koje načine olakšati teret za manje proizvođače."

Savjetovanje, koje će trajati do 27. studenog 2015., odredit će moguće buduće promjene trenutne Direktive o usklađivanju strukture trošarina na alkohol i alkoholna pića (Directive 92/83/EEC), stare više od dva desetljeća.


Više informacija: Priopćenje za tisak