"Ideas Powered": video natječaj za mlade na temu intelektualnog vlasništva

Ured za usklađivanje na unutarnjem tržištu (OHIM) pokrenuo je 23. srpnja prvu internetsku stranicu na razini Europske unije posvećenu mladima i intelektualnom vlasništvu Ideas Powered. Mladi imaju priliku iznijeti svoje mišljenje o intelektualnom vlasništvu sudjelujući u nagradnom video natječaju.
 

U natječaju smiju sudjelovati mladi europski građani od 15 do 24 godine. Potrebno je snimiti kratak video (od 30 sekundi do 3 minute) o originalnoj ideji ili projektu koji pokazuju važnost intelektualnog vlasništva i poslati ga putem online obrasca. Na kraju svakog mjeseca žiri će odabrati pobjednika među radovima koji su osvojili najviše glasova javnosti. Nagrada je put u bilo koji grad u Europi za dvoje u iznosu od 1000 eura.

Natjecatelji smiju izabrati jednu od sljedećih tema:

  • umjetnost (glazba, grafička umjetnost, književnost, scenske umjetnosti)
  • inovacija i poduzetništvo
  • dizajn ili stil.

Pozadina
OHIM je najveća agencija za intelektualno vlasništvo u Europskoj Uniji koja djeluje posredstvom Europske promatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva. Inicijativa Ideas Powered nadovezuje se na studiju iz 2013. koju je proveo OHIM o tome kako građani Europske unije - uključujući mlade ljude - doživljavaju intelektualno vlasništvo. Rezultati su pokazali da osam od deset mladih ljudi u dobi od 15 do 24 godine u EU-u vjeruju da kupovanje krivotvorenih proizvoda ima negativan gospodarski učinak, a dvije trećine slažu se da je nezakonito preuzimanje prijetnja gospodarstvu i radnim mjestima. Međutim, njih 50 % i dalje opravdava kupnju krivotvorina kao znak protesta ili pametne kupnje, dok njih 57 % smatra da je nezakonit pristup sadržaju zaštićenom autorskim pravom za osobnu uporabu prihvatljiv.

Više informacija: OHIM